piwik


4 przepisy kuchni japońskiej

Tempura

Skłądniki

przepisy kuchni japońskiej10 krewetek królewskich, 2/3 szklanki pszennej mąki, ½ szklanki gazowanej wody mineralnej, 5 dkg makaronu sojowego, 1 jajko, olej do smażenia

Oczyść dokładnie krewetki z łusek, nożem delikatnie wyjmij wnętrzności. Każdą ostrożnie rozpłaszcz dłonią na desce. Makaron pokrój na kawałki nie dłuższe niż 2 cm i przełóż na talerz. Przygotuj ciasto– jajko rozmieszaj z wodą mineralną, potem nadal mieszając pomału dodawaj mąkę, aż do uzyskania jednolitej masy. Na patelnię wlej olej, tak aby krewetki mogły w nim pływać. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, krewetki maczaj w cieście, a potem w makaronie i wrzucaj na olej. Będą gotowe, gdy nabiorą złotawego koloru. Wówczas wyjmij je, osącz na papierowym ręczniku i podawaj z solą oraz cytryną.

 Sashimi

Skladniki

0,5 kg filetów ulubionych trzech gatunków ryb, 1 słoiczek czerwonego kawioru, 1 marchewka, 1 biała rzodkiew, sos sojowy, chrzan wasabi

Ryby opłucz, osusz i bardzo ostrym nożem, ostrożnie zdejmij skórę. Włóż je na pół godziny do zamrażalnika, a następnie pokrój na bardzo cieniutkie plastry. Warzywa obierz, umyj i skrój w drobniutkie słupki. Ułóż ryby na półmisku, udekoruj warzywami i kawiorem. Podawaj z cytryną, sosem i chrzanem wasabi.

Ryba w jajku

Składniki

0,5 kg filetów z dorsza,  5 dag suszonych grzybów (ewentualnie 50 dag pieczarek), 2 jajka, szklanka rybnego bulionu, 1 łyżka japońskiego sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego, 1 łyżeczka maki ziemniaczanej, 1 łyżka masła, sól

Suszone grzyby namocz trzy godziny przed rozpoczęciem przygotowywania dania. Filety opłucz, pokrój w kostkę, wyjmij ości. Zagotuj w garnku wodę posól i gdy zacznie się gotować, wrzuć ryby. Gotuj przez kwadrans. Grzyby shiitake gotuj w niewielkiej ilości wody, do czasu aż zmiękną. Nie wylewaj wywaru. Gdy wykorzystujesz pieczarki, umyj je pokrój w kostkę i również ugotuj w niewielkiej ilości wody. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i przełóż ryby. Udekoruj grzybami. Jajka rozmieszaj z wywarem grzybowym i dodaj sos sojowy oraz wino. Zalej ryby, zamknij naczynie i włóż do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni. Zapiekaj przez kwadrans. Przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby ryby się przyrumieniły. W międzyczasie przygotuj sos. Zagotuj bulion, uprzednio odlewając nieco. Zimny bulion połącz z łyżeczką mąki ziemniaczanej i oddaj do wrzątku, dopraw kilkoma kroplami sosu sojowego. Sos podawaj w osobnej miseczce.

Roladki z ryżem

Składniki

4 cienkie sznycle wieprzowe, 8 plasterków szynki, 10 dkg ryżu na sushi, 3 dag marynowanego imbiru, 10 oliwek, 2 cm korzenia imbiru, 1/3 szklanki sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżeczki chrzanu wasabi, sól, pieprz

Ryż zalej wodą na godzinę, po czym wrzuć do wrzątku i gotuj przez minutę, wyłącz gaz i zostaw w gorącej wodzie przez kwadrans. Rozgnieć imbir i wymieszaj z octem, winem i odrobiną soli. Mięso opłucz, osusz i delikatnie rozgnieć ręką, po czym nałóż imbirowe pesto, szynkę, ryż i przekrojone na opół oliwki. Zrób zawijaniec, każdy zwiąż nicią kuchenną, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na pół godziny. Rozgrzej olej na patelni i po zdjęciu folii obsmaż szybko z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w temp. 180 stopni przez 5 minut. Podawaj z chrzanem wasabi skropionym sosem sojowym.