piwik


7 domowych sposobów na anginę

7 domowych sposobów na anginęAnginę najczęściej wywołują bakterie – paciorkowce. Wiele osób jest nosicielami ich, ale nie wszyscy chorują. Jednakże jeżeli pojawią się sprzyjające okoliczności – osłabiona odporność, drobnoustroje dają od razu o sobie znać wywołując ból gardła, wysoka gorączkę, powiększone węzły chłonne – jednym słowem – anginę. Takie zaawansowane objawy wymagają podania antybiotyku, ale przy rozpoczynającym się bólu i jako terapia wspomagająca warto zastosować proste, sprawdzone, domowe sposoby.

  1. Ziołowe płukanki  Zioła mające działanie antybakteryjne i przeciwbólowe doskonale nadają się do płukania gardła i picia zamiast herbaty czy kawy, która wysusza błonę śluzową gardła.

2. Odkażające płyny Płukanie nimi gardła hamuje rozwój bakterii i działa przeciwbólowo.

3. Inhalacje możemy robić z tymianku, lipy, rumianku. Aby przygotować parówkę wystarczy wziąć trzy łyżki ziół i zalać 2 szklankami wrzątku, zaparzaj pod przykryciem 10 minut. Nakryj ręcznikiem swoją głowę i wdychaj parę raz nosem, a raz ustami. Jeżeli w międzyczasie musisz wydmuchać nos – przerwij i wdychaj dalej.

4. Odkażanie jamy ustnej Aby zapobiec namnażaniu się bakterii paciorkowca utrzymanie jamy ustnej w wyjątkowej czystości jest czynnością, która zdecydowanie przyspieszy proces wychodzenia z anginy na każdym etapie choroby. Do tego celu możemy użyć np.

5. Nawilżanie błony śluzowej gardła Picie herbatki z lipy doskonale nawilży obolałe gardło, a także zaparzone siemię lniane. Weź 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego zalej ½ szklanki wrzątku, odstaw na 15 minut. W tym czasie powinna się zrobić lekko galaretowata konsystencja wody. Zamieszaj ciepły napój i pij go małymi łykami. Możesz dodać do ciepłego napoju łyżeczkę miodu.

6. Zimne lody Jedzenie zimnych lodów zmniejsza dolegliwości związane z anginą, bo obkurcza naczynia krwionośne i działa znieczulająco. Wbrew obiegowym opiniom – lody nie zabijają bakterii wywołujących anginę, ale łagodzą skutki.

7. Picie W czasie trwania choroby należy wypijać jak najwięcej napojów, ale nie kolorowych i gazowanych. Najlepiej pić herbatki ziołowe (lipa, rumianek, tymianek). Dobrze działa herbatka imbirowa ze świeżego imbiru z sokiem z cytryny, słodzona miodem. Miód zwłaszcza spadziowy, lipowy i mniszkowy znany jest z właściwości przeciwbakteryjnych i łagodzących.

Nie bagatelizuj anginy, bowiem powikłania są bardzo poważne. Dlatego czasami warto zostać jeden dzień dłużej w domu, by ostatecznie rozprawić się z paciorkowcami!