piwik


Białko w diecie niemowląt

Białko w diecie niemowlątTo, że karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt, nie podlega żadnej dyskusji. Żywienie maluszka wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy powinno być priorytetem każdej kobiety, dzięki temu swojemu dziecku zapewniamy gwarancję zdrowego startu w przyszłość.
Zjawisko laktacji jest cudem, mleko jest naprawdę wyjątkowe i żadne modyfikowane produkty nie są w stanie go zastąpić. Mleko kobiece zmienia się nie tylko na przestrzeni dni czy tygodni, jego skład zmienia się w ciągu jednego dnia! A jednym ze składników, pokarmu kobiecego podlegającego istotnym zmianom jest białko. Białko jest drugim po wodzie pod względem ilościowym występującym w naszych organizmach składnikiem!
Od masy urodzeniowej dziecka do ukończenia 6 miesiąca życia dziecko podwaja swoją, a w ciągu roku potraja swój ciężar! Pierwszy rok życia już nigdy się nie powtórzy, a jest to najważniejszy rok życia. W ciągu pierwszego roku życia dziecko przechodzi najbardziej gwałtowny okres rozwoju, tak szybko i tak wielu przemian w organizmie ludzkim już nie będzie!

Matczyne mleko

Białko jest kluczowym składnikiem tkanek ciała, mięśni, enzymów, hormonów, krwi, skóry, włosów .. dlatego odpowiednio zbilansowana dieta ma tak ogromny wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój układu odpornościowego i pokarmowego. Jeżeli maluszek jest karmiony piersią, to ilość i jakość dostarczanego białka na pewno jest prawidłowa dla rozwijającego się organizmu. Skład mleka matki zmienia się i dostosowuje się do potrzeb dziecka. W początkowym okresie mleko matki zawiera duże ilości białka, z czasem zmniejsza się jego ilość ponieważ potrzeby dziecka maleją. W pierwszych miesiącach życia dziecko wypija małe ilości mleka dlatego w 100 ml białka jest bardzo dużo, z kolei w następnych miesiącach, kiedy dziecko wypija większe ilości mleka w 100 ml ilość białka zmniejsza się. Organizm kobiecy dopasowuje się do tempa i wzrostu dziecka.
Mleko matki składa się z aminokwasów, które są bardzo ważne w organizmie dziecka. Właściwe połączenie aminokwasów, w odpowiednich ilościach warunkuje jakość białka. Skład mleka matki jest zupełnie inny niż skład mleka krowiego, a w związku z tym i jakość jest inna.

Ale alergia

Mleko matki pomaga uniknąć alergii. Alergia, to nic innego jak niewłaściwa i nadmierna reakcja systemu odpornościowego na określone substancje, które normalnie nie są szkodliwe. System odpornościowy błędnie odczytuje dany pokarm jako zagrożenie i wyzwala gwałtowną reakcję, objawiającą się alergią. Alergia pokarmowa występuje u 6-8% niemowląt, są to dzieci karmione mlekiem modyfikowanym.
Czasami zdarza się, że noworodek wykształca alergię pokarmową na konkretne produkty przedostające się do jego układu pokarmowego wraz z mlekiem matki ( jest to 0,1 – 0,5%). Do najczęściej występujących alergenów powodujących takie reakcje należą: pszenica, soja, orzechy włoskie i laskowe, cytrusy czasami nabiał. Karmiąca piersią mama musi wiedzieć, że okres wydalenia alergenów z organizmu to aż dwa tygodnie! Dlatego zastosowanie diety eliminacyjnej jest koniecznością i obserwowanie reakcji dziecka.