piwik


Chrzan – naturalny antybiotyk

Chrzan pospolity – gatunek rośliny z rodziny kapusiowatych. Występuje w Europie, w umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W Polsce chrzan występuje na całym obszarze kraju. Chrzan w świadomości wielu ludzi to przede wszystkim przyprawa, tym bardziej, uprawa jego rozpoczęła się już w XI wieku w Europie. Kuchnia nie może obejść się bez chrzanu jako przyprawy do mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych, kremów, majonezów, białego sera czy do wytwarzania niektórych gatunków musztard.

Chrzan pospolity jest rośliną wieloletnią, bardzo odporną na susze i mrozy, nic nie jest go w stanie zniszczyć. Potrafi odrodzić się z niewielkich korzonków. Znali go już Egipcjanie i Rzymianie i doceniali jego właściwości konserwujące i zdrowotne Po współcześnie przeprowadzonych badaniach, chrzan został zaliczony do „superpożywienia”. Jest rośliną uprawną, ale też dziko rosnącą. Do spożycia nadają się liście (dorastające do 50 cm) oraz biały, gruby korzeń. Dzisiaj chrzan wykorzystywany jest do celów konserwujących, spożywczych i leczniczych.

Lecznicze właściwości chrzanu

Chrzan, naturalny antybiotykChrzan od dawna był wykorzystywany jako środek leczniczy. Jego właściwości w leczeniu kamicy nerkowej, reumatyzmu, zapalenia korzonków i podagry są powszechnie znane. Pomaga oczyścić drogi moczowe. Dobrze sprawdza się w leczeniu trudno gojących się ran i zapalenia ścięgien. By zwiększyć apetyt u niejadków i przyspieszyć okres rekonwalescencji należy spożywać chrzan. Pobudza wydzielanie kwasów trawiennych dlatego wszystkim znana ćwikła gości na naszych stołach w towarzystwie tłustych, ciężkich mięs podawanych przy okazji dni świątecznych. Chrzan świetnie się sprawdza w leczeniu schorzeń wątroby, kolki wątrobowej i płucnej. Zawartość glikozydów siarkocjanowych powoduje, że chrzan ma działanie odkażające i rozgrzewające, posiada właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.

Duża zawartość witaminy C wpływa korzystnie na zwiększanie odporności organizmu dlatego wszelkie infekcje będą na pewno rzadsze i krótsze przy spożywaniu chrzanu. W chorobach układu oddechowego, w przeziębieniach, katarze, zapaleniu zatok, zapaleniu płuc i oskrzeli, a nawet w astmie polecany jest chrzan. Chrzan działa odmładzająco niszcząc w naszym organizmie wolne rodniki, rozrzedzając krew i poprawiając jej krążenie. Wskazane jest włączenie go do diety w kuracja oczyszczających bowiem odkwasza i pomaga pozbyć się toksyn, a poza tym usprawnia działanie wątroby i nerek. Osoby stosujące „zdrowe odchudzanie” nie powinny zapominać o tym, że chrzan poprawia przemianę materii, obniża cholesterol i zapobiega zaparciom. Kuracje chrzanem działają wspomagająco przy krwawieniu z dziąseł i paradontozie, bólach reumatycznych i leczeniu anemii.

Kuracje chrzanem to nie tylko spożywanie korzenia, nie można zapominać o liściach mających lecznicze działanie. Okładanie nimi bolących stawów, głowy, stłuczeń dzięki dużej zawartości aktywnych związków działających przeciwbólowo szybko miną. Z chrzanu robione są nalewki, syropy i soki mające terapeutyczne działanie.

Chrzan zawiera witaminy z grupy B, prowitaminę A, glikozyd, witaminę C, witaminę E, sole mineralne (wapń, potas, fosfor, siarkę, magnez, żelazo), olejek eteryczny, cukry i enzymy dlatego jego działanie jest tak wszechstronne i dobroczynne dla naszego organizmu.

Inne zastosowania

Stosowanie drobno startego chrzanu do przemywania twarzy spowoduje pozbycie się piegów i przebarwień ze skóry, cera stanie się bielsza i delikatniejsza.

Liście chrzanu zabezpieczą żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso, wędliny, chleb, ser czy masło zachowają dłużej świeżość , nie zjełczeją jeżeli szczelnie zawiniemy produkty w liście chrzanu.