piwik


Przepisy kuchni francuskiej

Kurczak w winie

Składniki

6 pałek z kurczaka,1 cebula, 2 szalotki, 2 marchewki, 1 szklanka przecieru pomidorowego, pół butelki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina, 20 dag boczku, 25 dag pieczarek, 3 ząbki czosnku,1 łyżka mąki, tymianek, najlepiej świeży, pół pęczka zielonej pietruszki, sól, olej

Kurczaka umyj i osusz. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż pałki z każdej strony. Potem przełóż do dużego garnka. Cebulę i szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Podobnie postąpić z obranym czosnkiem i marchewkami pokrojonymi w talarki. Wlej wino i dodaj przecier. Posól, dopraw tymiankiem wg uznania i duś przez godzinę. W tzw. międzyczasie pokrój w kostkę boczek i wrzuć na patelnię, smaż aż zrobi się chrupiący. Pieczarki umyj, pokrój w talarki obsmaż na patelni bez tłuszczu. Na talerze połóż po łyżce boczku i pieczarek wyłóż mięso z sosem i posyp posiekana pietruszką. Znakomicie smakuje ze świeżą bagietką.

Ratatouille

Składniki

Przepisy kuchni francuskiej1 kg małych cukinii, 1 kg pomidorów, 3 papryki,1 łyżka przecieru pomidorowego,3 cebule, oliwa z oliwek, 3 ząbki czosnku, świeży tymianek, bazylia i rozmaryn, sól, pieprz

Cukinie umyj i pokrój w półplasterki o średnicy około pół cm. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w ćwiartki. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój w szerokie paski, a cebulę w kostkę. Wlej na patelnię olej i najpierw podsmaż na złoty kolor cebulę, potem kolejno przez minutę cukinię i paprykę. Do rondla do którego wrzucisz podsmażone warzywa, dodaj pomidory, posiekane zioła w proporcjach takich, jak lubisz. Posól, popieprz i duś pod przykryciem przez kwadrans. Potem dodaj przecier, odkryj i gotuj jeszcze przez moment, ale tak aby warzywa się nie rozpadły. Można podawać na ciepło lub na zimno. Jako danie główne albo jako dodatek.

Tarta z porów

Składniki

30 dag mąki, 18 dag masła, 1 łyżka oliwy, 4 pory, 20 dag mało tłustego wędzonego boczku, 10 dag sera rokpol lub niebieskiego pleśniowego, 1,5 szklanki śmietany 18 proc., 2 jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

 Przesiej mąkę na stolnicę, uformuj górę z wgłębieniem, masło( z lodówki) włóż do środka i wszystko posiekaj. Potem dodaj dwie łyżki bardzo zimnej wody i zagnieć ciasto. Gdy już zostanie wyrobione, uformuj z niego kulę. Owiń ją w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj pory – umyj je, odetnij zielone części i pokrój w talarki. Ułóż na papierowym ręczniku, aby wyschły. Boczek pokrój w plasterki i smaż na patelni aż tłuszcz się wytopi. Ten tłuszcz możesz wykorzystać do podduszenia porów z odrobiną wody i soli. PO 20 minutach zdejmij pokrywkę i odparuj wodę. Dodaj boczek, wymieszaj i zdejmij z ognia. Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miseczki wlej śmietanę, wbij jajka i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Na tarce zetrzyj ser i dodaj do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do temp 200 stopni i w tzw. międzyczasie przygotuj tortownicę lub jeśli masz – specjalną formę do tart i natłuść. Z ciasta zbitego w kulę odrywaj niewielkie kawałki i wylepiaj nimi najpierw spód, a potem brzegi formy, wyłóż na ciasto pory z boczkiem, a potem zalej wszystko sosem. Po 20 min. zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 25 min. Gdy wierzch zbyt mocno się zarumieni, a do końca pieczenia zostanie jeszcze trochę czasu, przykryj folią lub pergaminem. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.