piwik


Przepisy kuchni ukraińskiej

Barszcz

Składniki

Przepisy kuchni ukraińskiej0,5 kg wołowiny, 0,5 kg buraków, 1 szklanka fasoli Jaś, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, mały kawałek selera,kawałek włoskiej kapusty, 3 ziemniaki, ½ szklanki śmietany 18 proc., sól, pieprz, liście laurowe

Dzień wcześniej namocz fasolę w wodzie i ugotuj buraki w skórce. Mięso opłucz i wrzuć do garnka z wodą. Fasolę ugotuj w osobnym garnku. Gdy mięso będzie miękkie, wówczas wyjmij i gdy ostygnie pokrój na kawałki. Warzywa obierz, pokrój i wrzuć do wywaru. Gotuj przez kwadrans, a potem dodaj fasolę. Gotuj przez kolejny kwadrans. Buraki obierz, zetrzyj na grubej tarce i wrzuć do wywaru. Dodaj mięso, posól, popieprz i dorzuć listki laurowe. Gotuj przez 5 min, a potem dopraw śmietaną.

Solanka

Składniki

2 cebule, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag kiełbasy,  6 ogórków konserwowych, 1 nerka wieprzowa (może być również wołowa), 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czerwona papryka w proszku

Nerkę dokładnie opłucz i gotuj przez 5 min trzy razy, za każdym razem zmieniając wodę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż aż będzie chrupiący. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na tłuszczu wytopionym z boczku. Zwykłą kiełbasę pokrój w kosteczkę i dorzuć do cebuli, podobnie jak boczek i pokrojone ogórki. Dolej niewielką ilość wody i duś przez kwadrans. Potem przełóż wszystko do garnka i dodaj przecier, sól, i paprykę. Wszytko zalej wodą i dodaj pokrojoną w kostkę nerkę. Gotuj jeszcze przez 20 min.

Flaki

Składniki

1 kg flaków, 20 dag kości wołowych, 20 dag włoskiej kapusty, 1 cebula,1 pęczek włoszczyzny,1/2 szklanki śmietany( musi być kwaśna), 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżki oleju, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 listek laurowy, sól, pieprz

Umyj bardzo dokładnie flaki natrzyj solą i ponownie wypłucz. Następnie zagotuj i odcedź. Powtórz czynność jeszcze raz. Dopiero wówczas możesz zacząć gotowanie właściwe. Po około 4 godzinach powinny być miękkie. Gry odlejesz wodę i wystygną, możesz pokroić je w cienkie paseczki. Warzywa opłucz i zetrzyj na grubej tarce i podsmaż przez chwilę na maśle. Kapustę pokrój w paski. Jarzyny wrzuć do garnka razem z kośćmi, zalej wodą i gotuj, aż powstanie aromatyczny wywar. Wówczas wyjmij kości, wrzuć flaki, dopraw i gotuj przez około 2 godz. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w talarki, oprósz mąką i podsmaż na oleju, po czym dodaj do zupy. Dodaj śmietanę, rozmieszaną uprzednio z kilkoma łyżkami wywaru, zagotuj. I flaki gotowe.

Śledzie po lwowsku

Składniki

0,5 kg solonych filetów, 4 cebule, 15 dag suszonych prawdziwków, 35 dag cebuli (4 większe lub 5 mniejszych cebul), 15 dag suszonych prawdziwków, szklanka oleju,  2 łyżki 10 proc. octu, sól, pieprz, liście laurowe

Śledzie zalej wodą z octem i odstaw na 2 godz. Potem odsącz wodę i pokrój w dzwonka. W międzyczasie zalej grzyby wrzątkiem i gdy napęcznieją, zmiel w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Cebule obierz i pokrój w plasterki. W dużym rondlu układaj warstwami śledzie, cebulę i prawdziwki, każdą warstwę soląc, pieprząc i dodając liść laurowy. Na końcu zalej wszystko olejem i duś ostrożnie na maleńkim ogniu przez godzinę. Danie wybornie smakuje również na zimno.