piwik


Przepisy kuchni węgierskiej

Leczo

Składniki

50 dag zielonej papryki, 30 dag czerwonej, 5 mięsistych dojrzałych pomidorów,3 cebule, 40 dag kiełbasy, łyżka koncentratu pomidorowego, 1/3 szklanki oleju, 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, cukier, sól

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę, obsmaż ją przez chwilę, a potem posól, przykryj i duś jeszcze przez chwilę na malutkim ogniu, uważając żeby się nie przypaliła. Przygotuj paprykę – wytnij gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Dodaj do cebuli i dolej nieco wody. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a potem pokrój w ćwiartki. Dodaj do cebuli i papryki, dopraw papryką w proszku i koncentratem. Duś pod przykryciem przez kwadrans. Kiełbasę pokrój w plasterki i lekko przesmaż na suchej patelni i wrzuć do garnka. Zagotuj i dopraw.

Faszerowana papryka

Składniki

Przepisy kuchni węgierskiej8 papryk mniej więcej tej samej wielkości, 30 dag mielonej wieprzowiny, 10 dag ryżu, 1 jajko, 1 cebula, 20 dag przecieru pomidorowego, 1,5 łyżki smalcu, 2 płaskie łyżki mąki, sól, pieprz cukier, kilka listków selera.

Podgotuj ryż, gdy ostygnie dodaj mięso. Wymieszaj przecier z wodą, posól, dodaj cukru oraz listki selera, włóż cebulkę i zagotuj. Po ostygnięciu zmiksuj ją lub drobniutko posiekaj i dodaj do farszu, wbij też jajko dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Przygotuj paprykę. Ostrożnie wyjmij gniazda nasienne i nakładaj farsz, pamiętając, aby nie napełniać po same brzegi. Włóż ostrożnie do garnka i uzupełnij zalewą, w której gotowała się cebula. Gotuj przez kwadrans. Gdy papryka będzie się gotowała, zrób zasmażkę i wlej ją tuż przed podaniem do ganka.

Brogacz

Składniki

 50 dag wołowiny, 3 marchewki, 3 pietruszki, ćwiartka niedużego selera, po 30 dag pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1 papryka żółta, 1 zielona, 1 czerwona,1 mała puszka groszku, 1/2 szklanki pikantnego keczupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, olej, sól, ostra papryka w proszku

Mięso umyj, osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i przesmaż mięso. Gdy będzie gotowe, przełóż do miski i podsmaż marchewkę, pietruszkę i seler, dolej odrobinę wody dodaj mięso i duś aż zmiękną. Pieczarki umyj, pokrój w plastry, również podsmaż i dodaj do potrawy. Usuń z papryki gniazda nasienne i pokrój w kostkę, ogórki również i dodaj do garnka. Groszek odsącz z zalewy i również wrzuć. Dopraw keczupem, koncentratem , papryką solą i pieprzem. Duś jeszcze przez kwadrans często mieszając.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

40 dag kiełbasy, 2 kg ziemniaków, 4 jaja, 2 szklanki śmietany 18 proc., 2 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki tartej bułki, ćwierć kostki masła, sól, pieprz

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygną, obierz i pokój w grube półplasterki. Jaja ugotuj, obierz i pokrój w talarki, podobnie pokrój kiełbasę. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i układaj warstwami ziemniaki, kiełbasę i jajka, polewając każde piętro śmietaną, soląc i posypując odrobiną startego sera. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa ziemniaków, które dodatkowo posyp serem, tartą bułka i odrobiną masła. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj w temp 190 stopni przez około 20 min. Aby ładnie przyrumienić górna warstwę, zdejmij folię 5 minut przed wyjęciem z piekarnika.