piwik


Przepisy – mniszek lekarski

W wielu domach kuracje mniszkowe stały się już tradycją. Mniszek oczyszcza organizm z toksyn, dostarcza cennych witamin i minerałów, dostarcza cenne enzymy wzmagające przemianę materii, działa uodparniająco, dobroczynnie na nerki, wątrobę i… jest niezastąpiony.

Sałatka z zielonych liści mniszka

Sezon mniszkowy rozpoczynamy zbiorem młodych, zielonych liści przed powstaniem kwiatów. Zbieramy zdrowe, ładne liście około 3-4 garści; przygotowujemy ½ filiżanki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu ziołowego albo sok z cytryny, ostry ser np. pleśniowy , 3 kromki chleba pszennego, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania

Listki płuczemy o osączamy z wody. Oliwę, sok z cytryny (lub ocet) mieszamy z solą i pieprzem – to będzie nasz sos. Kromki chlebka pszennego krami w drobną kostkę i robimy z niej grzanki. Ser kroimy w kostkę. Listki mniszka, grzanki, ser wkładamy do miski i mieszamy z sosem. Podajemy od razu.

Oczyszczający koktajl

15- 20 świeżych listków mniszka umyć i odsączyć z wody. Do szklanki kefiru lub jak ktoś woli jogurtu naturalnego wrzucić mniszka i blenderem zmiksować. Gotowe do picia. Dwa tygodnie regularnego picia tego koktajlu oczyści  Twój organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii.

Mniszek w walce z cukrzycą

Świeże lub suszone: 2łyżki korzenia i 2 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami ciepłej wody. Gotować pod przykryciem 5 minut. Pić po ½ szklanki najlepiej 20-30 minut przed jedzeniem 2-3 razy dziennie.

Odchudzające korzenie

Weź 1 łyżkę korzenia i zalej 2 szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Pij 2 razy dziennie po 1 szklance, jeśli smak jest zbyt ostry możesz dodać 1 łyżeczkę mięty.

Miodzio

mniszek lekarski1000 sztuk dojrzałych, otwartych kwiatów zbieranych w słoneczny dzień, 2-3 cytryny (najlepiej Eko), 2 kg  cukru, około 2 litry wody.

Zebrane kwiaty rozłóż na białym obrusie w słońcu i poczekaj aż niepotrzebne kulinarnie robaczki opuszczą kwiaty. Wsyp kwiaty do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj 1-2 godziny BEZ przykrywki. Wyszoruj cytryny i pokrój na plastry lub ósemki i wrzuć do gotujących się kwiatów. Gotuj jeszcze 1 godzinę. Garnek odstaw na 24 godziny. Następnego dnia weź np. lnianą ściereczkę i wyciśnij kwiaty z cytryną. Możesz lekko podgrzać syropek przed odciśnięciem. Powstały syrop postaw do zagotowania i wsyp cukier dokładnie mieszając.  Gotujemy 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając. Oczywiście gotujemy bez pokrywki. Po tym czasie gotowy miodzio przelewamy w wyparzone słoiczki lub buteleczki i chowamy na jesienne i zimowe pluchy.

Mniszkowe wino

Zebrać rozkwitnięte kwiaty mniszka – najlepiej w słoneczny, bezdeszczowy dzień – około 250g, po oczyszczeniu z owadów wsypać do 3 litrowej lub większej butelki. Zalać 2 litrami przegotowanej wody w której rozpuszczony zostanie 1 kg cukru, dodać 5 dag drożdży winnych – nastawić i pozostawić w ciemnym i w miarę ciepłym miejscu na kilka tygodni. Gdy kwiaty opadną na dno, zlewa się wino do butelek i przechowuje w ciemnym miejscu. Przy dolegliwościach trawiennych i kobiecych zażywa się 2 razy dziennie mały kieliszek przed jedzeniem.

Skóra idealna

Przy wypryskach, trądziku, egzemie zrób odwar z 20 g mniszka i 20 g korzenia łopianu. Przyjmuj 3 razy dziennie przed posiłkiem ( 20 minut)po ½ szklanki.

Syrop przeciwkaszlowy

400 sztuk świeżych koszyczków kwiatowych mniszka zalać 1 litrem zimnej wody i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę, przecedzić przez gazę, dodać 1kg cukru i sok z 1 cytryny i gotować jeszcze 2 godz. na wolnym ogniu. Gotowy syrop zlać do słoiczków i zamknąć na gorąco. Używać przy kaszlu i przy początkach przeziębienia.

Nalewka

Zbierz 30 kwiatów mniszka. Kwiaty opłucz pod bieżącą wodą, rozłóż pojedynczo i osusz. Potem przełóż do słoja i zalej 1 litrem czystej wódki, szczelnie zamknij, by alkohol nie wywietrzał. Po tygodniu zlej przecedzoną przez bibułę lub lnianą ściereczkę nalewkę do butelek. Picie tej nalewki zalecane jest przy chorobach naczyniowych i żylakach.