piwik


Rak trzustki

Zajmuje niechlubne piąte miejsce w rankingu najczęstszych nowotworów. Co roku atakuje kolejnych 3000 Polaków. Jest niebezpieczny i podstępny, ponieważ zaczyna się objawiać, gdy jest już zazwyczaj za późno na leczenie. Najbardziej narażone na ten typ raka są osoby palące papierosy, chore na cukrzycę, przewlekłe zapalenie trzustki i obciążone rodzinnie, ta ostania grupa to około 10 procent wszystkich chorych. Wiadomo, że częściej nowotwór trzustki dopada  mężczyźni niż kobiety, a ryzyko wzrasta po 60 roku życia.

Niedoceniany narząd

Leżąca w górnych partiach brzucha trzustka odpowiada za procesy rozkładu białek, tłuszczu i węglowodanów. Codziennie może wyprodukować nawet 3 litr tzw. soku trzustkowego zawierającego enzymy trawienne. Uszkodzona potrafi przez dłuższy czas pracować. Objawy niewydolności pojawiają się wówczas, gdy została uszkodzona w sposób nieodwracalny. Dlatego zanim zadzwoni dzwonek alarmowy warto zadbać o nią. A wystarczy tak niewiele – po pierwsze wyeliminować papierosy i alkohol, bo rujnują nie tylko wątrobę, ale także trzustkę. Po drugie – wysokotłuszczowa i wysokowęglowodanowa dieta –prowadzi do zmniejszenia wydolności tego organu.

To może być nowotwór

Rak trzustkiZaniepokoić i skłonić do jak najszybszej wizyty u lekarza powinien gwałtowny spadek wagi, brak łaknienia, żółtaczka – powtarzające się lub uporczywe bóle brzucha, cukrzyca, ból grzbietu lub żeber, mdłości i wymioty, wędrujące zakrzepowe zapalenie żył. Im wcześniej rozpoznamy ten nowotwór, tym większe szanse pacjenta ma operację. Leczenie polega przede wszystkim na usunięciu komórek nowotworowych, a o skuteczności zabiegu decyduje stan zaawansowania choroby. Niestety nie wynaleziono jeszcze żadnych testów przesiewowych, ani badań profilaktycznych mogących wykryć raka trzustki. I właśnie ze względu na bezobjawowy rozwój choroby, tylko 20 procent wykrytych przypadków kwalifikuje się do leczenia chirurgicznego.

Zanim będzie za późno

Większość chorych umiera w ciągu pół roku od postawienia diagnozy, może więc zadbać o swoją trzustkę, aby mogła długo nam służyć. Zatem po odstawieniu, albo co najmniej ograniczeniu używek, watro zmienić nawyki żywieniowe – zamiast smażonego, zabielanego , tłustego lepiej jeść gotowane na parze, pieczone w folii, lekkostrawne. Trzustka lubi oliwę z oliwek i ryby morskie. Dieta bogata w owoce i warzywa również może pomóc w utrzymaniu trzustki w dobrej kondycji. Zwłaszcza brokuły, ale wyłącznie surowe z racji zawartych flawonoidów, oraz szpinak ze względu na zawartość sekretyny ochronią przed rakiem. Z owoców szczególnie polecane są czerwone winogrona, wiśnie i borówki ponieważ zawierają przeciwutleniacze i reswertatol. Dobre efekty daje picie zielonej herbaty, z badań wynika, że u amatorów tego napoju prawdopodobieństwo raka zmniejsza się o połowę w przypadku pań i o jedną trzecią w przypadku panów. Wprawdzie nie ma badań profilaktycznych, ale lekarz pierwszego kontaktu może zlecić badania w kierunku poziomu enzymów trzustkowych i wątrobowych. Takie badania warto wykonywać co 2 lata. Dobrze jest też co jakiś czas wykonać USG trzustki, bo wtedy może okazać się w jaki stanie jest ten niepozorny, mały, ale jakże ważny narząd.