piwik


Rodzaje miodu

Ten naturalny produkt pszczelej pracy jest wytwarzany z nektaru kwiatowego i tzw. spadzi, czyli słodkiej wydzieliny małych owadów, czyli pluskwiaków takich jak np. mszyce. Oba nektary po zebraniu są odtransportowywane do ula i tam w procesie przetworzenia powstaje miód wzbogacony o enzymy dostarczone przez pszczoły. Najpopularniejszy jest miód wielokwiatowy, ale tak naprawdę gatunków jest bardzo wiele, a każdy inaczej działa na organizm.

Miód akacjowy

 Jasnożółty w kolorze, mało słodki i lekkim zapachu akacji. W czystej postaci prawie niemożliwy do zdobycia, najczęściej jest to kompilacja różnych nektarów z największa przewagą kwiatu akacji. Wspomaga leczenie nadkwaśności i problemach z pracą układu pokarmowego.

Miód gryczany

 O ciemnożółtym, a nawet brązowawym zabarwieniu i charakterystycznym słodkim, a jednocześnie ostrym smaku. Wystarczy niewielka domieszka nektaru z kwiatów gryki, aby miód zyskał charakterystyczny posmaczek. Zalecany przede wszystkim przy problemach z krążeniem, niedokrwistości, chorobach układu krążenia, żylakach. Polecany rekonwalescentom po operacjach z dużą utratą krwi.

Miód koniczynowy

Powstaje z nektaru białej koniczyny, w postaci czystej bardzo trudny do zdobycia o delikatnym smaku z kwaśną nutką. Zdarza się również miód z koniczyny czerwonej, ze swoistym piekącym posmakiem i ciemnobursztynową barwą. Wymieszanie nektarów z białej i czerwonej koniczyny daje najlepszy gatunek miodu koniczynowego. Najczęściej zalecany przy wyczerpującym kaszlu i zapaleniu oskrzeli, ale działa również zbawiennie na organizm zmęczony nieustannym stresem i brakiem wypoczynku.

Miód lipowy

Najpopularniejszy i jeden z najbardziej lubianych. Znawcy twierdzą, że ten gatunek jest najlepszy. Niestety o czysty miód lipowy jest bardzo trudno, zazwyczaj jest to gatunek, w którym przeważający jest nektar z lipy. Jego zaletą są właściwości antyseptyczne, bardzo dobrze sprawdza się przy przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli oraz grypie. Stosowany również przy bezsenności i stanach nerwicowych.

Miód malinowy

O jasnozłotym niemal białym kolorze, bogaty w kwasy organiczne i pektyny jest uznany za jeden z najlepszych miodów nektarowych. Działa przede wszystkim przeciwgorączkowo i napotnie, jest więc niezastąpiony przy grypach i przeziębieniach Zalecany w niedokrwistości oraz miażdżycy.

Miód rzepakowy

To również jeden z najbardziej popularnych gatunków o bardzo jasnym odcieniu żółci. Ma dobroczynny wpływ na pracę wątroby, trzustki i nerek. I jak wszystkie inne gatunki działa uspokajająco i przeciwmiażdżycowo.

Miód wielokwiatowy

Inaczej mówiąc miód mieszany, kolor zależy od przewagi nektaru z jakiego powstał i może wahać się od jasnozłotego przez bursztynowy, aż do herbacianego. Również smak i zapach jest trudny do jednoznacznego określenia – każdy miód wielokwiatowy jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Polecany przede wszystkim dla alergików oraz osób z chorobami serca i naczyń krwionośnych.

Miód spadziowy

miódKolor waha się od złocistego wpadającego w zieleń po szarozielony. Istnieją dwa podgatunki, pierwszy to spadziowy z drzew liściastych, czyli z lipy, klonu i jawora. W smaku jest cierpkawy. Polecany szczególnie przy chorobach układu moczowego, pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych.

Drugi gatunek to spadziowy z drzew iglastych, poszukiwany jest zwłaszcza miód z borów jodłowych i świerkowych. Zapach przypomina igliwie, a w smaku można wyczuć nutkę żywiczną. Kolor od zielonkawozłocistego do szarozielonego, cierpki w smaku. Ma właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące.